*
Περίπου 150 εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Tuperrware να κλείσει μετά από 56 χρόνια το παραγωγικό κομμάτι στο εργοστάσιο της στη Θήβα.
Μία ακόμα πολυεθνική επιχείρηση κατεβάζει ρολά στην περιοχή. Είχε προηγηθεί η Pipelife πριν από δύο χρόνια με 70 εργαζόμενους και η Schneider Electric το 2020 με 92 εργαζομένους.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν και θετικά νέα όπως οι εγκαταστάσεις της Pipelife που πέρασαν στη βιομηχανία πλαστικών Palaplast, η ΕΛΒΑΛ αγόρασε τις εγκαταστάσεις της Schneider Electric, τα Ελληνικά Καλώδια αγόρασαν το εργοστάσιο του Πετζετάκη και αρχίζουν παραγωγή εντός του 2023.
Η κινητικότητα στο χώρο των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των πολυεθνικών είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, ανάλογα με παράγοντες όπως το κόστος παραγωγής, το φορολογικό καθεστώς, η ευκολία χρηματοδότησης, τα μεταφορικά και η πρόσβαση σε μεγάλες αγορές στόχους.
Δε σημαίνει όμως, ότι όποιος χάσει τη δουλειά του θα βρει αμέσως λύση σε μίαν άλλη επιχείρηση ακόμα και αν υπάρχουν σχετικά κενά, καθώς διαφέρουν τα δεδομένα όπως οι συνθήκες, οι ανάγκες, ο κλάδος, οι αποδοχές.
Η εργασιακή ανασφάλεια, το αβέβαιο μέλλον και η ανάγκη εξεύρεσης εργασίας, όπως στις περιπτώσεις αποχώρησης πολυεθνικών, δε λύνεται με εκ των υστέρων βαρύγδουπες πολιτικές καταγγελτικές ανακοινώσεις και χτυπήματα στις πλάτες των εργαζόμενων, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Μοιάζουν με κινήσεις παρηγοριάς.
Ούτε είναι αρκετά προγράμματα τύπου 55-67 ετών του ΟΑΕΔ που είναι μία λύση ανάγκης
Το θέμα είναι πώς θα διαμορφώσουμε τις συνθήκες ώστε με αξιοπρεπείς μισθούς, με σεβασμό απέναντι στην κοινωνία και τα δικαιώματα των εργαζομένων, να διατηρήσουμε και να προσελκύσουμε επενδύσεις και ιδιαίτερα παραγωγικές, εντάσεως εργασίας.
Χρειάζεται κινήσεις που θα ενισχύουν το ποιοτικό πλεονέκτημα. Που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας όπως σταθερό φορολογικό σύστημα, γρήγορη απονομή δικαιοσύνης, πάταξη της γραφειοκρατίας, επένδυση στις δεξιότητες των εργαζόμενων με υψηλή κατάρτιση ανάλογα με τον κάθε τομέα μέσα από ουσιαστικές και πρακτικές γνώσεις που ζητά η αγορά εργασίας σε αντίθεση με σπουδές που παράγουν ανέργους, κίνητρα για έρευνα και επιχειρηματικότητα των νέων και ένταξη τέτοιων μαθημάτων στα σχολεία.
Σε αυτό το πλαίσιο και η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού μπορεί να συμβάλει θετικά όπως με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, μεγαλύτερες ταχύτητες, πάταξη της γραφειοκρατίας, υπηρεσίες αποτελεσματικές και εστιασμένες στην εξυπηρέτηση του πολίτη, αναζήτηση και αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων που θα αξιοποιηθούν στην περιοχή μας, προβολή του τόπου μας.
Μέσα από μια τέτοια στρατηγική και αντίστοιχες δράσεις, μπορούμε να στηρίξουμε ουσιαστικά τον ιδιωτικό τομέα και τις επενδυτικές πρωτοβουλίες.
Στην πράξη το πεδίο για την αυτοδιοίκηση είναι ευρύ. Αρκεί να αντιληφθεί το ρόλο της με τρόπο ενεργητικό, να μην εγκλωβίζεται σε προσεγγίσεις για στεγανά στην κατανομή ρόλων και μη αρμοδιότητας, οι οποίες λειτουργούν καθηλωτικά και μας επαναπαύουν στη στασιμότητα ή και στην απραξία.
Χρειαζόμαστε αντίθετα το κάτι παραπάνω, την ενεργητική προσέγγιση για να συμβάλουμε στο στόχο να κρατήσουμε τον τόπο μας όρθιο και να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη νέα γενιά.
*Θωμάς Κιούσης, οικονομολόγος, δημοτικός σύμβουλος δήμου Θηβαίων.
Για τους εργαζόμενους της Α. Γ. Πετζετάκις που βρέθηκαν στο δρόμο χωρίς να πάρουν ούτε ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΕΝ ΓΡΑΨΑΤΕ ΚΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕ , λόγω εκλογών συγκινηθήκατε